Krachtige tomatensaus met ansjovis voor vleesgerechten (kalfsvlees) of vis.
Peperkoek als gekruide honingkoek kent vele varianten en vele tradities. In onze streken werd het recept na de Romeinse tijd waarschijnlijk bewaard in de kloosters. In de middeleeuwen is er sprake van peperkoekbakkers en zien we reglementen verschijnen voor crucoecken, lijfcoucken, zeemkoeken, kruidkoeken, zoetekoeken …. Nadat de ambachten verdwenen werden de peperkoeken gebakken bij de bakkers tot deze zich in de 19de eeuw opnieuw specialiseerden en er in heel België peperkoekfabrieken ontstonden.
In het Dendermondse waren verschillende peperkoekfabrieken. De familie Borms uit Lebbeke richtte in 1867 Vondelmolen op en startte vlak na WOI met het bakken van peperkoek. Vandaag zijn er in België nog slechts 2 peperkoekfabrieken die de Belgische peperkoek volgens de oude traditie bereiden.
Het peperkoekrecept evolueerde door de eeuwen heen en mechanisatie maakte het werk makkelijker. De basisingrediënten voor Belgische peperkoek zijn 100% roggebloem, honing of suikerstropen en kantkoek. Kantkoek zijn de “kanten” van eerder gebakken peperkoek die opnieuw toegevoegd worden om het rijpen van het moederdeeg te bevorderen. Deze basisingrediënten worden goed gemengd, het moederdeeg rust vervolgens minstens een week. Ten slotte worden de overige ingrediënten zoals bakpoeder en kaneel toegevoegd. Het deeg wordt in grote bakken gegoten en langzaam gebakken.
Bij de productie van Belgische peperkoek beperkt men zich tot het gebruik van één graansoort nl. rogge, 10% kantkoek en weinig kruiden. Er worden ook geen vetstoffen, eieren, bewaarmiddelen of kleurstoffen toegevoegd.
bron: streekprodukt.be
- In NL beter bekend als ontbijtkoek.